Tuberositas distalisatie

Bij een tuberositas verplaatsing (osteotomie) wordt de aanhechting van de knieschijf pees losgemaakt en lager (1-2 cm) weer wordt vast gezet = tuberositas distalisatie. Hierdoor komt de knieschijf lager in het gootje van de knie (bovenbeen). Dit wordt vervolgens met schroeven vast gezet, zoals te zien op de röntgen foto's hieronder.


Als u deze operatie krijgt i.v.m. knie schijf uit de kom (patella luxaties): dan wordt deze operatie vaak gecombineerd met een MPFL-reconstructie om de knie schijft extra stabiliteit te bieden. De operatie duurt dan +/- 15 minuten langer.

Voor de operatie, met een te hoge knieschijf

Na de operatie is de knieschijf is naar beneden gezet door het verplaatsen van de pees aanhechting. Dit wordt vast gezet met 2 of 3 schroeven.

Litteken na tuberositas osteotomie en MPFL reconstructie (1 jaar na operatie)

Nabehandeling

Tot de eerste polikliniek controle loopt u met behulp van krukken en de klittebandspalk. Na deze controle zal de arts met uw bespreken hoe u de belasting van het been weer op kan bouwen. De losgezaagde aanhechting van de knieschijfpees (=tuberositas) moet de tijd krijgen om vast te groeien.


Tussen 0 en 6 weken:

  • 50% belast, dus met 2 krukken lopen

  • De knie mag opgeleide van de pijn tot 90 graden gebogen worden.

  • Het is belangrijk om wel de quadriceps en hamstring spieren te blijven trainen. Anders verdwijnen de spieren al snel.Lopen is toegestaan als u altijd de spalk draagt de 1ste 4 weken (en hierbij de krukken gebruikt). De klittebandspalk mag alleen af onder de douche. Douchen mag, maar niet te lang om verweking van de wond te voorkomen. De hechtingen die in de wond zitten zijn oplosbaar. Het duurt ongeveer 6 weken voordat deze hechtingen verdwenen zijn.


Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

Fietsen mag weer na 6 tot 8 weken

Autorijden mag weer na 6 tot 12 weken

Zwemmen mag weer na 6 tot 8 weken

Hardlopen mag weer na 3 tot 4 maanden

Tennissen mag weer na 3 tot 4 maanden

Lichte werkzaamheden mogen weer na 8 weken

Zware werkzaamheden mogen weer na 3 tot 4 maanden


De schroeven worden alleen verwijderd als deze klachten geeft. Echter dit is meestal niet het geval. Mocht u er toch last van hebben dan kunnen ze bv 1 jaar na de 1e operatie verwijderd worden. Het bot is dan namelijk volledig genezen.


Complicaties

De kans op complicaties is klein.

  • Direct na de operatie kan een bloeduitstorting ontstaan rond de knie.

  • Er is een geringe kans op infectie.

  • Soms hebben patiënten last van de schroeven, dan kunnen deze met een kleine operatie in dagbehandeling bv 1 jaar na de operatie verwijderd worden.

  • In zeldzame gevallen kan een trombosebeen optreden.

  • In zeldzame gevallen kan er een breuk ontstaan ter hoogte van het onderbeen waar de aanhechting van de pees is losgezaagd.

  • Het losgezaagde bot van het onderbeen moet wel weer vastgroeien aan het bovenbeen, daarom is het extra belangrijk om niet te roken (dit verminderd de doorbloeding en verslechterd de kans op vastgroeien van het bot). Als dit niet gebeurt heet dit een non-union, dit komt zeer zelden voor.

  • Er is een kleine kans dat de knie schijf toch weer uit de kom schiet.