Tuberositas osteotomie
Bij een tuberositas verplaatsing (osteotomie) wordt de aanhechting van de knieschijf pees losgemaakt en lager (1-2 cm) weer wordt vast gezet = tuberositas distalisatie. Hierdoor komt de knieschijf lager in het gootje van de knie (bovenbeen). Dit wordt vervolgens met schroeven vast gezet, zoals te zien op de röntgen foto's hieronder.
Als u deze operatie krijgt i.v.m. knie schijf uit de kom (patella luxaties): dan wordt deze operatie vaak gecombineerd met een MPFL-reconstructie om de knie schijft extra stabiliteit te bieden. De operatie duurt dan +/- 15 minuten langer.
Heel af en toe wordt deze operatie gedaan voor knieschijf pijn klachten (patellofemoraal pijn syndroom)
Voor de operatie, met een te hoge knieschijf
Na de operatie is de knieschijf is naar beneden gezet door het verplaatsen van de pees aanhechting. Dit wordt vast gezet met 2 of 3 schroeven.
Voorbeeld, litteken 4 mnd na tuberositas operatie.
Voorbeeld: litteken na tuberositas osteotomie en MPFL reconstructie (1 jaar na operatie)
Nabehandeling
Na de operatie zie je altijd dat de spier massa van het geopereerde been snel afneemt. Daarom is het belangrijk om in de eerste dagen na de operatie al te starten met oefeningen op advies van uw fysiotherapeut.
U mag/kunt bijvoorbeeld al direct na de operatie starten met de straight leg raise oefening. Zie de video hiernaast.
Tot de eerste polikliniek controle loopt u met behulp van krukken en de klittebandspalk. Na deze controle zal de arts met uw bespreken hoe u de belasting van het been weer op kan bouwen. De losgezaagde aanhechting van de knieschijfpees (=tuberositas) moet de tijd krijgen om vast te groeien.
Tussen 0 en 6 weken:
50% belast, dus met 2 krukken lopen
De knie mag opgeleide van de pijn tot 90 graden gebogen worden. (hierbij mag de klittebandspalk dus af en toe af)
Het is belangrijk om wel de quadriceps, hamstring en core spieren te blijven trainen. Anders verdwijnen de spieren al snel.
Lopen is toegestaan als u altijd de klittebandspalk draagt de 1ste 4 tot 6 weken (en hierbij de krukken gebruikt). De klittebandspalk mag alleen af onder de douche en bij het oefenen. Douchen mag, maar niet te lang om verweking van de wond te voorkomen. De hechtingen die in de wond zitten zijn (meestal) oplosbaar. Het duurt ongeveer 6 weken voordat deze hechtingen (onderhuids) verdwenen zijn.
De brace mag om in de nacht maar dit is niet verplicht. Als u vaak in de nacht het bed uitgaat is dit wel verstandig. Het doel van de brace is dat de knie beschermt is mocht u vallen. Het kan dan gebeuren dat u met veel kracht de knie buigt en het losgemaakte deel van het bot wat nu vast zit met schroeven los breekt.
Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:
Hometrainer mag weer vanaf 6 weken
Fietsen mag weer na 8 tot 10 weken
Autorijden mag weer na 6 tot 12 weken
Zwemmen mag weer na 8 tot 10 weken
Hardlopen mag weer na 4 maanden
Tennissen mag weer na 5 maanden
Lichte werkzaamheden mogen weer na 8 weken
Zware werkzaamheden mogen weer na 3 tot 4 maanden
De schroeven worden alleen verwijderd als deze klachten geeft. Echter dit is meestal niet het geval. Mocht u er toch last van hebben dan kunnen ze bv 1 jaar na de 1e operatie verwijderd worden. Het bot is dan namelijk volledig genezen.
Complicaties
De kans op complicaties is klein.
Direct na de operatie kan een bloeduitstorting ontstaan rond de knie.
Er is een geringe kans op infectie.
Soms hebben patiënten last van de schroeven, dan kunnen deze met een kleine operatie in dagbehandeling bv 1 jaar na de operatie verwijderd worden.
In zeldzame gevallen kan een trombosebeen optreden. Hiervoor krijgt u 1 week een prikje in de buik tegen trombose (Fraxiparine)
In zeldzame gevallen kan er een breuk ontstaan ter hoogte van het onderbeen waar de aanhechting van de pees is losgezaagd.
Het losgezaagde bot van het onderbeen moet wel weer vastgroeien aan het bovenbeen, daarom is het extra belangrijk om niet te roken (dit verminderd de doorbloeding en verslechterd de kans op vastgroeien van het bot). Als dit niet gebeurt heet dit een non-union, dit komt zeer zelden voor.
Er is een kleine kans dat de knie schijf toch weer uit de kom schiet.