Tuberositas osteotomie

Bij een tuberositas verplaatsing (osteotomie) wordt de aanhechting van de knieschijf pees losgemaakt en lager (1-2 cm) weer wordt vast gezet = tuberositas distalisatie.  Hierdoor komt de knieschijf lager in het gootje van de knie (bovenbeen). Dit wordt vervolgens met schroeven vast gezet, zoals te zien op de röntgen foto's hieronder. 


Als u deze operatie krijgt i.v.m. knie schijf uit de kom (patella luxaties): dan wordt deze operatie vaak gecombineerd met een MPFL-reconstructie om de knie schijft extra stabiliteit te bieden. De operatie duurt dan +/- 15 minuten langer. 


Heel af en toe wordt deze operatie gedaan voor knieschijf pijn klachten (patellofemoraal pijn syndroom)

Voor de operatie, met een te hoge knieschijf

Na de operatie is de knieschijf is naar beneden gezet door het verplaatsen van de pees aanhechting. Dit wordt vast gezet met 2 of 3 schroeven. 

Voorbeeld, litteken 4 mnd na tuberositas operatie. 

Voorbeeld: litteken na tuberositas osteotomie en MPFL reconstructie (1 jaar na operatie)

Nabehandeling

Na de operatie zie je altijd dat de spier massa van het geopereerde been snel afneemt. Daarom is het belangrijk om in de eerste dagen na de operatie al te starten met oefeningen op advies van uw fysiotherapeut.

U mag/kunt bijvoorbeeld al direct na de operatie starten met  de straight leg raise oefening. Zie de video hiernaast.

Tot de eerste polikliniek controle loopt u met behulp van krukken en de klittebandspalk. Na deze controle zal de arts met uw bespreken hoe u de belasting van het been weer op kan bouwen. De losgezaagde aanhechting van de knieschijfpees (=tuberositas) moet de tijd krijgen om vast te groeien.


Tussen 0 en 6 weken:Lopen is toegestaan als u altijd de klittebandspalk draagt de 1ste 4 tot 6 weken (en hierbij de krukken gebruikt).  De klittebandspalk mag alleen af onder de douche en bij het oefenen.  Douchen mag, maar niet te lang om verweking van de wond te voorkomen.  De hechtingen die in de wond zitten zijn (meestal) oplosbaar. Het duurt ongeveer 6 weken voordat deze hechtingen (onderhuids) verdwenen zijn. 


De brace mag om in de nacht maar dit is niet verplicht. Als u vaak in de nacht het bed uitgaat is dit wel verstandig. Het doel van de brace is dat de knie beschermt is mocht u vallen. Het kan dan gebeuren dat u met veel kracht de knie buigt en het losgemaakte deel van het bot wat nu vast zit met schroeven los breekt. 


Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen: 

Hometrainer mag weer vanaf 6 weken

Fietsen mag weer na 8 tot 10 weken  

Autorijden mag weer na 6 tot 12 weken 

Zwemmen mag weer na 8 tot 10 weken  

Hardlopen mag weer na 4 maanden  

Tennissen mag weer na 5 maanden  

Lichte werkzaamheden mogen weer na 8 weken  

Zware werkzaamheden mogen weer na 3 tot 4 maanden 


De schroeven worden alleen verwijderd als deze klachten geeft. Echter dit is meestal niet het geval.  Mocht u er toch last van hebben dan kunnen ze bv 1 jaar na de 1e operatie verwijderd worden. Het bot is dan namelijk volledig genezen. 


Complicaties

De kans op complicaties is klein.