Schouder stabilisatie via een kijkoperatie

Wanneer de kop uit de kom is geschoten (=luxatie), kan het kapsel uitgerekt zijn. Wanneer het kapsel te ruim is geworden kan het uit de kom schieten met alledaagse bewegingen al gebeuren. De schouder is dan instabiel geworden. Het is ook mogelijk dat de schouder zonder luxatie instabiel is. Daarnaast is het mogelijk dat de kraakbeenring (labrum) gescheurd is. Dit noemt men een Bankart lesie.


Operatie

Het doel van de operatie is het stabiel maken van het schoudergewricht. De operatie gaat met een kijkoperatie (=arthroscopie). De beschadigde kraakbeenring (labrum) met kapsel wordt teruggeplaatst op de rand van de schouderkom (glenoid). Deze operatie heet arthroscopische Bankart repair.

Links: een schematisch plaatje van een rechter schouder met een losgescheurd kapsel en labrum aan de ondervoorzijde van de schouder

Rechts: de zelfde rechter schouder maar dan met een gerepareerd labrum en kaspel d.m.v. 4 ankertjes in het bot

Nabehandeling

  • Na de operatie draagt u uw arm 4 -6 weken in de sling. De arm mag alleen uit de sling voor pendeloefeningen, het buigen en het strekken van de elleboog en het douchen. Een pendeloefening is het ronddraaien van een gestrekte hangende arm. Tijdens het douchen mag u uw arm niet omhoog bewegen of draaien.

  • Na 4 weken start u actief met fysiotherapie en volgt u het oefenprogramma van de fysiotherapeut. Eerder kunt u wel al een paar kleine oefeningen doen. Dit kan dus zelf of onder begeleiding van fysiotherapie

  • Na 4 maanden start u met bovenhandse krachtoefeningen. Denk hierbij aan het gooien van een bal.

  • De eerste 6 maanden na de operatie mag u niet aan contactsporten doen.Complicaties

  • Luxatie van de schouder, dit is het uit de kom schieten van de schouder. U voorkomt dit door de arm in de draagband te dragen en de oefeningen van de fysiotherapeut goed te doen. Ook kan het ontstaan door een nieuw schouderongeval.

  • Minder beweging van de schouder (functiebeperking van de schouder). Dit ontstaat door het inkorten van het kapsel aan de voorzijde van de schouder en door littekenweefsel. Vooral bij het naar buiten draaien van de arm. Meestal geeft dit weinig problemen bij dagelijkse activiteiten.

  • Frozen shoulder = een stijve schouder. De schouder kan soms door littekenvorming stijf worden. Als u mag starten met de oefeningen is het belangrijk de oefeningen goed te doen.

  • Slijtage van de schouder. Op lange termijn bestaat er een kans op slijtage van het schoudergewricht. De reden is vaak een combinatie van het doorgemaakte ongeval en de operatie.