Anatomische schouder prothese

Deze prothese is bedoelt voor mensen met een versleten schouder waarbij de pezen rond de schouder nog goed zijn.

Bij het vervangen van een schouder worden de beschadigde oppervlakten vervangen door kunstmatige delen (protheses). De component die de kop van de bovenarm vervangt is gemaakt van metaal en bestaat uit een ronde bal bevestigd aan een pin die in het bot van de bovenarm gaat. De component die de schouderkom vervangt is van kunststof.


Op de poli zal er een MRI gemaakt worden om de kwaliteit van de pezen te controleren. Dit zal helpen om de keuze te maken tussen een reversed dan wel anatomische schouder prothese.

Complicaties

Ondanks het lage risico op problemen en alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms complicaties optreden:

  • Infectie van de schouderprothese: als er een bacteriĆ«le infectie ontstaat, kan dat een risico voor de schouderprothese betekenen. Als gevolg van een infectie kan de prothese los gaan zitten. In het geval van een infectie zijn vaak meerdere operaties nodig om de prothese te behouden. De wond moet dan opnieuw opengemaakt worden en wordt uitgebreid gespoeld. De patiĆ«nt krijgt daarna meestal 3 maanden antibiotica. Een infectie komt bij minder dan 1,5 % van de patiĆ«nten voor.

  • Luxatie van de schouder: de kop van de schouderprothese kan uit de kom schieten (dat wordt luxatie genoemd). De kans daarop is het grootst in de eerste 3 maanden na de operatie. Meestal is de schouder weer zonder operatie in de kom te brengen, maar u moet hiervoor wel naar het ziekenhuis. Dat komt bij minder dan 2% van de patiĆ«nten voor.

  • Wondlekkage: de wond kan enige tijd een beetje blijven lekken en het geopereerde arm kan ook een aantal maanden dikker zijn dan normaal.

  • Beschadiging van de zenuw: zeer zelden komt het voor dat tijdens de operatie een zenuw wordt beschadigd. Dat kan tot gevolg hebben dat u met uw arm/hand minder kracht heeft of een verminderd gevoel.

  • Borbreuk: zeer zelden ontstaat er een botbreuk tijdens de operatie. Dat kan betekenen dat u uw arm gedurende een tijd niet volledig mag belasten.

  • Loslating van de prothese: dit kan het gevolg zijn van overbelasting, slijtage van de schouderprothese of infectie van de prothese.