Totale knie prothese
Links ziet u een schematische tekening van een volledig versleten knie. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de knie is versleten. Dus dan is een totale knie prothese de beste oplossing.
Rechts ziet u een schematische tekening van een totale knie prothese.
Schematisch plaatje van een rechter knie met kraakbeen schade aan de binnenkant, buitenkant en achter de knie schijf.
In het geval dat uw knie zo wel aan de binnen als de buitenkant versleten is dan is een halve kunst knie geen optie. Het is dat het best om te kiezen voor een totale knie prothese.
Tijdens de operatie wordt het versleten oppervlak van het bovenbeen, het onderbeen vervangen door metalen- en kunststof vlakken. Om het kniegewricht te bereiken zal de orthopedisch chirurg een snee voor op de knie maken. Het versleten kraakbeen wordt verwijderd. Op het bovenbeen plaatst de orthopedisch chirurg een nieuw metalen oppervlak. In het onderbeen wordt een metalen plaat met kunststof glijlager aangebracht. De operatiewond wordt gesloten met nietjes (agraves). Het is de bedoeling dat u de dag van de operatie al uit het bed gaat en de eerste stapje gaat doen op de knie prothese.
Rontgen foto van een rechter knie. Waarbij zowel aan de binnenkant als de buitenkant het kraakbeen is verdwenen. Bot op bot.
Rontgen foto van een rechter knie met een totale knie prothese
Foto van een totale knie prothese
Nabehandeling
De operatie kan soms in dagbehandeling, afhankelijk van uw gezondheid en thuis situatie. De meeste mensen verblijven 1 nacht in het ziekenhuis. Het ontslag is afhankelijk van de wond, de functie van de knie en hoe u zich voelt.
Na de operatie leert u, onder begeleiding van een fysiotherapeut, lopen met twee elleboogkrukken. U mag de knie volledig belasten.
Na ontslag uit het ziekenhuis dient u thuis de behandeling door een fysiotherapeut voort te zetten. U krijgt hiervoor een verwijzing en oefenprogramma mee.
Na ongeveer 8 weken na de operatie komt u voor controle terug op de polikliniek orthopedie.
Te verwachten resultaat
Een “ nieuwe knie” is een vervanging van het gewricht met een aantal beperkingen, dit betekent dat hij niet hetzelfde functioneert als een gezonde knie. 1 uur lopen en 2 uur fietsen is gemiddeld (afhankelijk van de leeftijd) De levensduur van een totale knieprothese is gemiddeld 15-20 jaar afhankelijk van de belasting.
De uiteindelijke buiging hangt sterk af van de buiging voor de operatie ( gemiddeld 110 gr). Pijnklachten bij traplopen kunnen langer bestaan. Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de mensen met een totale knieprothese moeite heeft met knielen/hurken 25% moeite aangeeft bij tuinieren 10% problemen ondervindt bij zwemmen 5% problemen ondervindt bij golfen
Autorijden: Als u voldoende controle heeft over uw geopereerde been, kunt u na zes weken weer gaan autorijden. Het is niet verstandig om auto te rijden wanneer u nog pijnmedicatie slik.
Fietsen: Als u voor de operatie ook al regelmatig fietste, mag u ongeveer zes weken na de operatie weer gaan fietsen. U moet wel weer voldoende controle over uw been hebben. Gebruik een damesfiets vanwege de lage instap. Het is aan te raden van tevoren te oefenen op een hometrainer.
Animatie voor de operatie techniek van een totale knie prothese
Rechter knie: litteken 1 jaar na de operatie
Complicaties
Ondanks het lage risico op problemen en ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch nog complicaties optreden:
De meeste mensen hebben na de knie operatie een doof gevoel aan de buitenkant van de knie. Dit komt doordat er enkele huidzenuwtjes worden door gesneden bij het openen van de huid. In de loop van een jaar wordt dit dove gebied kleiner en wennen mensen over het algemeen aan dit 'vreemde/dove' gevoel.
Trombose / longembolie. Om dit te voorkomen krijgt u gedurende 30 dagen bloedverdunnende middelen;
Stijfheid, waardoor bijvoorbeeld buigen of strekken niet volledig mogelijk is;
Nabloeding
Bloedvatbeschadiging
Langdurige wondlekkage
Oppervlakkige wondinfectie
Bacteriele ontsteking van de knie prothese
Overrekking/schade van de zenuwen van het been met meestal alleen tijdelijke uitval met als gevolg gestoorde heffunctie van de voet (klapvoet). Dit komt met name voor als er een grote beenas-afwijking gecorrigeerd moet worden tijdens de operatie (fors O-been of X-been).
Loslaten van de prothese