Totale knie prothese

Links ziet u een schematische tekening van een volledig versleten knie. Zowel de binnenkant als de buitenkant van de knie is versleten. Dus dan is een totale knie prothese de beste oplossing. 

Rechts ziet u een schematische tekening van een totale knie prothese.

Schematisch plaatje van een rechter knie met kraakbeen schade aan de binnenkant, buitenkant en achter de knie schijf. 

In het geval dat uw knie zo wel aan de binnen als de buitenkant versleten is dan is een halve kunst knie geen optie. Het is dat het best om te kiezen voor een totale knie prothese.

Tijdens de operatie wordt het versleten oppervlak van het bovenbeen, het onderbeen vervangen door metalen- en kunststof vlakken. Om het kniegewricht te bereiken zal de orthopedisch chirurg een snee voor op de knie maken. Het versleten kraakbeen wordt verwijderd. Op het bovenbeen plaatst de orthopedisch chirurg een nieuw metalen oppervlak. In het onderbeen wordt een metalen plaat met kunststof glijlager aangebracht. De operatiewond wordt gesloten met nietjes (agraves). Het is de bedoeling dat u de dag van de operatie al uit het bed gaat en de eerste stapje gaat doen op de knie prothese. 

Rontgen foto van een rechter knie. Waarbij zowel aan de binnenkant als de buitenkant het kraakbeen is verdwenen. Bot op bot.

Rontgen foto van een rechter knie met een totale knie prothese

Foto van een totale knie prothese

Nabehandeling

De operatie kan soms in dagbehandeling, afhankelijk van uw gezondheid en thuis situatie. De meeste mensen verblijven 1 nacht in het ziekenhuis. Het ontslag is afhankelijk van de wond, de functie van de knie en hoe u zich voelt.

Na de operatie leert u, onder begeleiding van een fysiotherapeut, lopen met twee elleboogkrukken. U mag de knie volledig belasten.

Na ontslag uit het ziekenhuis dient u thuis de behandeling door een fysiotherapeut voort te zetten. U krijgt hiervoor een verwijzing en oefenprogramma mee.

Na ongeveer 8 weken na de operatie komt u voor controle terug op de polikliniek orthopedie.


Te verwachten resultaat

Animatie voor de operatie techniek van een totale knie prothese

Rechter knie: litteken 1 jaar na de operatie

Complicaties

Ondanks het lage risico op problemen en ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch nog complicaties optreden:  


Er is een informatieve website van zorg voor bewegen waar u op basis van uw leeftijd, lengte en gewicht kunt zien hoe tevreden de meeste mensen zijn met hun kunst knie. 

Uit onderzoek blijkt bv dat oudere mensen meer tevreden zijn met hun kunst knie dan jonge patienten. https://zorgvoorbeweging.nl/patienten-zoals-ik/kunstknie/