Slijtage van het schoudergewricht

Een versleten schoudergewricht, wat is dat?


Het kraakbeen kan door een ongeval, het ouder worden of een botbreuk na verloop van tijd slijtage gaan vertonen. Dit wordt artrose genoemd. Indien u reumatoïde artritis heeft wordt de artrose veroorzaakt door ontsteking van het gewricht.

Als het kraakbeen versleten is, kan het gewricht niet meer soepel bewegen. Dit veroorzaakt pijn en stijfheid van het gewricht. Hierdoor raakt het gewricht beperkt

qua bewegingen. Door de irritatie die ontstaat bij het bewegen wordt ook meer gewrichtsvocht aangemaakt, waardoor het gewricht dik kan worden.

Afscheurde pezen van de schouder


Bij oudere patiënten en wannneer de pezen van de schouder al lang geleden zijn afgescheurd is het soms niet meer mogelijk om de pezen (via een kijkoperatie) terug te hechten.

Hierdoor kan de functie van de schouder slecht zijn en kunnen patiënten veel pijn ervaren.


Röntgen foto's van de schouder

Röntgen foto van een rechter schouder: Normaal gewricht met een mooie ruimte tussen de kop en kom.

Röntgen foto van een linker schouder: forse slijtage tussen de kop en kom (glenohumeraal). Er is geen ruimte meer tussen de kop en kom

De eerste behandeling van een verouderde schouder is vaak conservatief (zonder operatie).

Er is een aanzienlijke kans op een verbetering van de klachten. Het doel van de behandeling is pijnvermindering en een goed functionerende schouder te krijgen.

Bijna altijd zal er worden gestart met fysiotherapie, gecombineerd met pijn medicatie of injectie.

Nadat de pijn is verminderd kan de functie van de gescheurde pees worden opgevangen door de omliggende spieren, daarom speelt actieve fysiotherapie een grote rol. Dit gebeurt bij voorkeur bij een toegewijde, speciaal opgeleide schouderfysiotherapeut.

Vervanging van het schoudergewricht, de schouderprothese

Als door de slijtage of de afgescheurde pezen de klachten dusdanig ernstig zijn dat pijnstillers en fysiotherapie niet meer helpen, kan de orthopedisch chirurg besluiten om het versleten gewricht te vervangen door een kunstgewricht.

Dit wordt een schouderprothese genoemd. De belangrijkste reden voor de operatie is de pijn. Deze pijnklachten verdwijnen na de operatie vrijwel helemaal.

Na de operatie ervaart u echter tijdelijk een ander soort pijn, maar wordt in de loop der tijd geleidelijk minder. Dit kan ongeveer 6 maanden tot een jaar na de operatie duren.

De bewegingsmogelijkheden van de schouderprothese hangen af van de bewegingsmogelijkheden van uw schoudergewricht voor de operatie en het type schouder prothese welke geplaatst zal worden.

Er zijn 2 type schouder protheses

Deze prothese is bedoelt voor mensen met een versleten schouder waarbij de pezen rond de schouder nog goed zijn.

Bij het vervangen van een schouder worden de beschadigde oppervlakten vervangen door kunstmatige delen (protheses).

De component die de kop van de bovenarm vervangt is gemaakt van metaal en bestaat uit een ronde bal bevestigd aan een pin die in het bot van de bovenarm gaat. De component die de schouderkom vervangt is van kunststof.


Indien de pezen rondom de schouder onherstelbaar afgescheurd en/ of versleten zijn, wordt een omgekeerde schouderprothese geplaatst.

Door de speciale vorm van die prothese wordt het draaipunt van het gewricht naar binnen gebracht, waardoor met minder spieren toch een beweging ingezet kan worden. Hierdoor kunnen omliggende spieren worden gebruikt om de functie van de cuffspieren over te nemen ten behoeve van het heffen van de arm. Het meeste werk wordt nu gedaan door de delta- vormige spier (m. deltoideus).

Het schoudergewricht wordt middels deze prothese omgekeerd. De schouderkop wordt vervangen door een plastic kom met een steel. De schouderkom wordt vervangen door er een bol op te plaatsen.

Deze prothese werkt erg goed tegen de pijn. De beweeglijkheid is redelijk. Patiënten kunnen na deze operatie zichzelf weer goed verzorgen.

Dit type prothese wordt regelmatig geplaatst bij oudere patiënten met een breuk in de schouder.