AC gewricht

Het AC-gewricht kan door verschillende oorzaken beschadigden of slijten. Dit kan komen door artrose, slijtage (al dan niet veroorzaakt door overbelasting), een chronische ontsteking van het slijmvlies of door een ongeval.

De kans bestaat dat het bindweefselschijfje (een soort meniscus dat bij 30 procent van de mensen aanwezig is) in het gewricht beschadigd raakt en pijnklachten blijft geven. Pijnklachten ontstaan meestal bij het heffen van de arm en bij het liggen op de aangedane schouder. De locatie van de pijn wordt meestal bovenop de schouder aangegeven en kan uitstralen naar de nek of bovenarm.

Diagnostiek

Aanvullend wordt er een röntgen foto van het AC gewricht gemaakt. Zie de foto's hieronder:

Rechter schouder: röntgen foto van een normaal AC gewricht

Rechter schouder. rontgen foto van een fors versleten AC gewricht, zie witte pijl. Er is vrijwel geen ruimte meer in het gewricht en daarnaast botvorming (=osteofyten) rond dit gewricht

Er wordt regelmatig onder echo een injectie gegeven in het AC gewricht. De injectie gevat pijnstilling en corticosteroĂ¯d.

Doel is om te kijken of dit daadwerkelijk verlichting van klachten geeft.

Indien een behandeling met corticosteroĂ¯den injecties in het AC-gewricht en/of fysiotherapie alleen tijdelijk effect heeft, kan een distale clavicula resectie overwogen worden.


Met behulp van een operatie wordt het AC-gewricht schoongemaakt en een stukje van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen weg gehaald. Er wordt ongeveer 0,5 – 1 centimeter bot verwijderd. De ontstane ruimte vult zich in de loop van de maanden na de operatie met littekenweefsel.

Het doel van de operatie is het vergroten van de ruimte tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder, waardoor de bot-op-bot wrijving stopt en de pijnklachten afnemen/verdwijnen.


Dit kan via een kijk operatie of via een open operatie.