Scopische AC resectie

Operatie

Operatie van het AC- gewricht, AC- resectie wordt als volgt uitgevoerd:

  • De schouder wordt steriel afgedekt, waarna de chirurg een aantal kleine sneetjes in de schouder maakt.

  • Via deze sneetjes worden de camera en de instrumenten tijdens de operatie bediend. Met de camera inspecteert de orthopedisch chirurg eerst het gehele schoudergewricht om deze te controleren op eventuele andere problemen.

  • Het AC-gewricht wordt vrij gelegd van de omliggende weefsels. De chirurg haalt een stukje van circa 0,5 – 1 centimeter van het buitenste uiteinde van het sleutelbeen af. Hierdoor ontstaat er meer ruimte in het AC-gewricht, waardoor de bot-op-bot wrijving stopt. Hierdoor kan dit geen pijnklachten meer veroorzaken.

  • Indien nodig haalt de chirurg tevens een stukje bot van het dak van de schouder af om meer ruimte te creëren tussen de pezen en het dak van de schouder.


Het littekenweefsel dat hierna gevormd wordt, vormt een stabiele, flexibele verbinding tussen het sleutelbeen en het dak van de schouder.


De ingreep duurt ongeveer 45 minuten.


Complicaties

Ondanks alle voorzorgen komen de volgende complicaties zelden voor:

- Nabloeding

- Wondinfectie

- Trombose in de arm (stolstel in een bloedvat)


Nabehandeling

U mag met de schouder alle bewegingen maken binnen de pijngrenzen. Start rustig en schakel zo nodig uw goede arm in om het bewegen te ondersteunen. Oefen regelmatig om stijfheid te voorkomen. Doe de eerste weken niet meer dan de pijn toelaat. Na verloop van tijd kunt u de arm steeds actiever bewegen zonder dat dit pijn doet.


De sling

De sling is aangemeten om uw arm te ondersteunen en om de pijn af te zwakken. Draag de sling in elk geval 2 dagen na de operatie overdag. Bouw het dragen daarna op geleide van uw klachten af.


Hervatting bezigheden

Zodra de pijn het toelaat, mag u de arm en schouder gebruiken bij uw dagelijkse verzorging zoals wassen, kleden, eten en dergelijke.

Wacht met fietsen en autorijden tot de pijn en uw bewegingsmogelijkheden dit toelaten. Na 4 tot 5 weken kunt u beginnen met licht tot gemiddeld lichamelijk werk/bezigheden. Zwaarder lichamelijk werk/ activiteiten kunt u na 6 tot 8 weken hervatten, net als sporten.


Fysiotherapie

Fysiotherapie is niet noodzakelijk maar kan zeker helpen bij een sneller herstel.