Conservatieve behandeling

rotator cuff scheur

De eerste behandeling van een cuffscheur is vaak conservatief. Zeker bij een cuffscheur die is ontstaan bij slijtage van de pezen geeft een conservatieve behandeling een aanzienlijke kans op een goed en functioneel herstel. Het doel van de behandeling is om een pijnvrije, goed functionerende schouder te krijgen, de peesscheur zelf zal niet genezen maar wel klachtenvrij worden. Bijna altijd zal er worden gestart met fysiotherapie, gecombineerd met pijnmedicatie.

Ook bij grote (zogenaamde massieve) cuff rupturen (vaak bij 65-plussers) wordt ook vaak voor een conservatief traject gekozen, met goede resultaten.


Nadat de pijn is verminderd kan de functie van de gescheurde pees worden opgevangen door de omliggende spieren, daarom speelt een actieve fysiotherapie een grote rol. Dit gebeurt bij voorkeur bij een toegewijde, speciaal opgeleide schouder fysiotherapeut.

Als deze pijnmedicatie niet afdoende is, dan kan uw huisarts of de orthopedisch chirurg of beslissen tot het zetten van een injectie met een combinatie van een verdovende vloeistof en een krachtige ontstekingsremmer (corticosteroĆÆden) in de schouder.


Injectie in de linker schouder

Mochten de klachten niet verbeteren dan is het soms een optie om een omgekeerde schouder prothese (reversed schouder prothese) te plaatsen. Door het ontwerp van deze schouder prothese kan de schouder weer goed functioneren zonder het terug zetten van de afgescheurde pezen van de rotator cuff. De bewegingen wordt grotendeels overgenomen door de deltoideus (spier aan de buitenkant van de schouder).

Omgekeerde schouder prothese