Knie distractie

Kniedistractie is een relatief nieuwe behandeling van artrose van de knie. Het kniegewricht wordt gedurende ongeveer zes weken een stukje ‘uit elkaar getrokken’. Het doel is om het kraakbeen te herstellen om zo artrose klachten langdurig te verminderen.

Patiënten met artrose van de knie kunnen in Dijklander ziekenhuis behandeld worden door middel van kniedistractie. De behandeling heeft  (voorlopig) goede resultaten laten zien in wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor wie is knie distractie een optie?


Het frame

De kniedistractiebehandeling bestaat uit twee operaties. Bij de eerste operatie wordt een frame geplaatst; een distractieframe genoemd. Bij de tweede operatie wordt het frame weer verwijderd.1e operatie

Bij het plaatsen van het distractieframe worden er acht pennen rond de knie ingebracht. Vier komen er in het bovenbeen (femur) en vier in het scheenbeen (tibia). Het frame wordt in de dagen erna iets uitgedraaid, zodat er een halve centimeter ruimte ontstaat tussen het bot van het boven- en onderbeen. In het frame zit een veersysteem dat als schokdemper bedoeld is. Hierdoor kunt u uw been met het frame volledig belasten.


2e operatie

Het frame wordt na ongeveer zes weken weer verwijderd. De knie wordt dan ook op operatiekamer doorbewogen om de knie weer soepel te maken. 

Complicaties