Knie distractie

Kniedistractie is een relatief nieuwe behandeling van artrose van de knie. Het kniegewricht wordt gedurende ongeveer zes weken een stukje ‘uit elkaar getrokken’. Het doel is om het kraakbeen te herstellen om zo artrose klachten langdurig te verminderen.

Patiënten met artrose van de knie kunnen in Dijklander ziekenhuis behandeld worden door middel van kniedistractie. De behandeling heeft (voorlopig) goede resultaten laten zien in wetenschappelijk onderzoek.

Wetenschappelijk onderzoek

Voor wie is knie distractie een optie?

 • U bent jonger dan 65 jaar;

 • Er is sprake van ernstige artrose in de knie;

 • U heeft een BMI van minder dan 35 en weegt minder dan 110 kg (in verband met maximale draagkracht van het frame);

 • Er is geen sprake van reumatoïde artritis (reuma) of andere reumatische aandoeningen;

 • U heeft geen actieve bacteriële infectie van de knie of in het verleden een bacteriële infectie gehad;

 • U heeft geen gewrichtsprothese in andere delen van het lichaam.


Het frame

De kniedistractiebehandeling bestaat uit twee operaties. Bij de eerste operatie wordt een frame geplaatst; een distractieframe genoemd. Bij de tweede operatie wordt het frame weer verwijderd.1e operatie

Bij het plaatsen van het distractieframe worden er acht pennen rond de knie ingebracht. Vier komen er in het bovenbeen (femur) en vier in het scheenbeen (tibia). Het frame wordt in de dagen erna iets uitgedraaid, zodat er een halve centimeter ruimte ontstaat tussen het bot van het boven- en onderbeen. In het frame zit een veersysteem dat als schokdemper bedoeld is. Hierdoor kunt u uw been met het frame volledig belasten.


2e operatie

Het frame wordt na ongeveer zes weken weer verwijderd. De knie wordt dan ook op operatiekamer doorbewogen om de knie weer soepel te maken.

Complicaties

 • Infectie rondom een of meerdere van de pennen
  U merkt dat de wondjes rood worden, meer pijn gaan doen of er ontstaat vochtuitvloed. Dit is goed te behandelen met een paar dagen antibiotica.

 • Trombose
  Doordat u het onderbeen en de kuitspier minder goed beweegt, kan er een bloedstolsel in de kuitspier ontstaan. Om dit te voorkomen neemt u bloedverdunnend medicijn in gedurende de distractie. Heel soms kan bij het gebruik van de bloedverdunner toch nog trombose ontstaan. U merkt dit doordat u een zeer pijnlijke en strak gespannen kuitspier krijgt.

 • Blijvende klachten van de knie na de behandeling
  Uit studies blijkt dat ongeveer tachtig procent van de patiënten de eerste vijf jaar na een kniedistractie veel minder klachten hebben en daarom in die periode geen totale knieprothese hebben gekregen. Voor sommige patiënten werkt de behandeling dus minder goed.