Latarjet

(open schouder stabilisatie)

Het schoudergewricht is een grote bol op een vrij klein vlak kommetje (glenoid). Doordat de kop van de bovenarm groter is dan de kom van het schouderblad, kan er instabiliteit ontstaan. Hierdoor kan de schouder uit de kom raken of ontwrichten, waardoor de kraakbeenrand kan losscheuren. Dit losscheuren van de kraakbeenrand kan weer gepaard gaan met botverlies van de kom en/of een beschadiging van de kop. Als dit het geval is en als spierversterkende oefeningen onder begeleiding van een fysiotherapeut onvoldoende of geen effect heeft, is een schouderoperatie mogelijk.


Operatie

Bij de operatie wordt een botblokje (coracoid) met bijbehorende pezen afgezaagd. Vervolgens verplaatst de orthopedisch chirurg dit naar de voorrand van de schouderkom. De operatie duurt ongeveer 45 minuten.


Schematisch plaatje van het botblokje op de voorkant van het kommetje. Dit wordt vast gezet met 2 schroeven

Rontgen foto van de schouder na de operatie. U ziet de 2 schroeven waar mee het blokje vast is gezet aan het kommetje

Nabehandeling

  • 1- 2 weken een mitella. Daarna mag u gewoon de schouder weer gaan gebruiken. Hierdoor wordt de schouder minder stijf en kan men sneller weer het normale leven op pakken.

  • De eerste 3 mnd mag u geen biceps trainingen doen aangezien botblokje waar korte biceps pees aan vast zit 1st moet vast groeien.

Complicaties

Postoperatieve stijfheid van de schouder, vaat en zenuw letsel, artrose op latere leeftijd en reluxaties (op nieuw schouder uit de kom)


Litteken 6 weken na de operatie, rechter schouder