Kijk operatie van de knie

Bij blijvende pijn of ‘slot-klachten’ is een kijkoperatie (artroscopie) verstandig. Bij slotklachten zit uw knie echt op slot; u kunt hem niet meer strekken. De orthopedisch chirurg behandeld het letsel van de meniscus meteen tijdens de kijkoperatie. Meestal moet een deel van de meniscus verwijderd worden; dat heet partiële meniscectomie. De orthopedisch chirurg haalt zo min mogelijk weefsel weg, zodat de meniscus zo goed mogelijk zijn schokdempende werking houdt.


De operatie duurt ongeveer 20-30 minuten. Dit gebeurd in dagbehandeling. U krijgt voor +/- 24 uur een drukverband.


Revalidatie

Na de kijkoperatie mag u de knie belasten. Luister daarbij naar uw lichaam en doe alleen wat de pijn en de zwelling toelaten. Voelt u veel pijn of neemt de zwelling toe, dan is het verstandig om rustig aan te doen en minder te lopen. Om de zwelling te laten afnemen, kunt u de knie koelen en uw been hoog leggen. U hoeft alleen krukken te gebruiken als uw arts dit nodig vindt.

Om de knie zit een drukverband. Dit mag u er na enkele dagen vanaf halen. Dan mag u de knie ook buigen en strekken. De knie, en de operatiewondjes, kunnen enige weken dik blijven. Die zwelling verdwijnt vanzelf.

Fietsen mag als u de knie weer goed kunt buigen. Een andere sport kunt u meestal 6 weken na de operatie weer oppakken, maar alleen als uw knie niet meer dik is.


Complicaties

Na een arthroscopie komen weinig complicaties voor. De belangrijkste complicaties zijn: infectie van het gewricht, vaat- of zenuwletsel, of een trombosebeen. De kans hierop is minder dan 1 op 1000 patiënten.

Als uw knie toch weer dik wordt, is het belangrijk dat u de activiteiten rustiger opbouwt. Vraag eventueel advies aan uw arts of fysiotherapeut