Reversed schouder prothese
(omgekeerde schouder)
Indien de pezen rondom de schouder onherstelbaar afgescheurd/ versleten zijn, wordt een omgekeerde schouderprothese geplaatst. Door de speciale vorm van die prothese wordt het draaipunt van het gewricht naar binnen gebracht, waardoor met minder spieren toch een beweging ingezet kan worden. Hierdoor kunnen omliggende spieren worden gebruikt om de functie van de cuffspieren over te nemen ten behoeve van het heffen van de arm. Het meeste werk wordt nu gedaan door de delta vormige spier (m. Deltoideus).
Het schoudergewricht wordt door deze prothese omgekeerd. De schouderkop wordt vervangen door een plastic kom met een steel. De schouderkom wordt vervangen door er een bol op te plaatsen. Deze prothese werkt erg goed tegen de pijn. De beweeglijkheid is redelijk. Patiƫnten kunnen zich na deze operatie zich zelf weer goed verzorgen (haren en persoonlijke hygiƫne).
Daarnaast wordt dit type prothese ook regelmatig geplaatst bij oudere patiƫnten met een breuk in de schouder.
Het grote voordeel van dit type prothese is dat u de dag na de operatie de schouder al weer mag gebruiken. De meeste patiƫnten gebruiken maar voor enkele dagen de sling. Hierdoor bent u veel sneller zelfredzaam.
Schouder links: forse slijtage tussen de kop en kom
Schouder links: omgekeerde schouder prothese
Complicaties
Ondanks het lage risico op problemen en ondanks alle zorg die aan de operatie besteed wordt, kunnen er soms toch nog complicaties optreden:
Infectie van de schouderprothese: als er een bacteriƫle infectie ontstaat, kan dat een risico voor de schouderprothese betekenen. Als gevolg van een infectie kan de prothese los gaan zitten. In het geval van een infectie zijn vaak meerdere operaties nodig om de prothese te behouden. De wond moet dan opnieuw worden opengemaakt en wordt uitgebreid gespoeld. De patiƫnt krijgt daarna meestal 3 maanden antibiotica. Een infectie komt bij minder dan 1,5 % van de patiƫnten voor.
Luxatie van de schouder: de kop van de schouderprothese kan uit de kom schieten (dat wordt luxatie genoemd). De kans daarop is het grootst in de eerste 3 maanden na de operatie. Meestal is de schouder weer zonder operatie in de kom te brengen, maar u moet hiervoor wel naar het ziekenhuis. Dat komt bij minder dan 2% van de patiƫnten voor.
Wondlekkage: de wond kan enige tijd een beetje blijven lekken en het geopereerde arm kan ook een aantal maanden dikker zijn dan normaal.
Zenuwbeschadiging: zeer zelden komt het voor dat tijdens de operatie een zenuw wordt beschadigd. Dat kan tot gevolg hebben dat u met uw arm/hand minder kracht heeft of een verminderd gevoel.
Botbreuk: zeer zelden ontstaat er een botbreuk tijdens de operatie. Dat kan betekenen dat u uw arm gedurende een tijd niet volledig mag belasten.
Loslating van de prothese: dit kan het gevolg zijn van overbelasting, slijtage van de schouderprothese of infectie van de prothese.
Linker schouder: litteken 6 weken na een reversed schouder prothese
Linker schouder: litteken 1 jaar van een reversed schouder prothese