Stands correctie bovenbeen

Operatie techniek

Er wordt een wond gemaakt op het bovenbeen, net boven de knie.

Het bovenbeen wordt gedeeltelijk doorgezaagd en de stand wordt gecorrigeerd. Om het bovenbeen in deze nieuwe stand te houden moet de stand gefixeerd worden. Dit kan door middel van een plaat met schroeven.

De wond wordt gesloten en u krijgt een drukverband om uw been.

De verdoving vindt plaats door middel van een ruggenprik of onder algehele narcose. De operatie duurt gemiddeld Ć©Ć©n uur.


Nabehandeling

De operatie kan in dagbehandeling of met 1 nacht verblijf in het ziekenhuis. Het ontslag is afhankelijk van de wond, het mobiliseren en hoe u zich voelt. Voor ontslag wordt er nog een rontgen foto gemaakt

De eerste 6 weken mag u maximaal 15% belasten. Dit betekend met 2 krukken lopen of met een looprek

Zes weken na de operatie komt u nogmaals voor controle terug op de polikliniek orthopedie. Er wordt dan ook een rƶntgenfoto gemaakt. De orthopedisch chirurg zal aan de hand van deze rƶntgenfoto bepalen of u het been mag gaan belasten.Het plaatje wordt alleen verwijderd als het klachten geeft, maar moet minimaal 12 maanden blijven zitten tot het bot volledig is genezen.

Complicaties

Bij iedere behandeling bestaat de kans op complicaties.

Algemene complicaties:

  • Wondinfectie.

  • Nabloeding.

  • Zenuwbeschadiging. Omdat er sneden in de huid worden gemaakt, kan een huidzenuw beschadigd raken. Dit geeft een doof gevoel in een gedeelte van de huid rondom de wond. Meestal verdwijnen deze klachten in de loop van de tijd vanzelf. Soms zijn ze echter blijvend.


Specifieke complicaties:

  • Trombose. Om de kans hierop zo klein mogelijk te maken, moet u de eerste zes weken na de operatie bloedverdunnende medicijnen gebruiken. Dit gebeurt in de vorm van prikjes, die u zichzelf moet geven. Dit wordt u tijdens de opname geleerd.

  • Over correctie (te grote stand verandering)

  • De botdelen groeien niet goed aan elkaar. Een tweede operatie is dan noodzakelijk.

  • Uitval van een zenuw. Hierdoor ontstaat een klapvoet. Deze uitval kan zowel tijdelijk als blijvend zijn.