Voorste kruisband reconstructie

Operatie techniek voorste kruisband

Met een kijkoperatie vervangt de orthopedisch chirurg de gescheurde voorste kruisband met de hamstring pees (semitendinosis). Dankzij de kijkoperatie kan de chirurg direct ander letsel beoordelen en waar nodig zwevende stukjes kraakbeen of meniscus verwijderen of hechten.

De voorste kruisband reconstructie gebeurt vaak in dagbehandeling, soms blijft u één nachtje in de kliniek. Als u goed gemobiliseerd bent en kunt lopen met de krukken gaat u aan het eind van de dag met ontslag. 


Mocht er naast de afgescheurde kruisband ook spraken zijn van een scheur in de meniscus dan kan deze mogelijk tijdens de zelfde operatie direct gehecht worden. De nabehandeling voor voorstekruisband reconstructie + hechten meniscus is het zelfde, behalve dat je voor 6 weken een brace krijgt (tegen diep buigen van de knie) en 6 weken met krukken moet lopen.


Soms wordt er voor gekozen om extra stabiliteit aan te bieden aan de buitenkant van de knie (ALL augmentatie/ modified Lemaire tenodese)  Dit is vaak verstandig bij patiënten welke een verhoogde kans hebben op het nogmaals afscheuren van de voorste kruisband reconstructie. Dus dit gaat om jonge sporters met veel draai belasting in hun sport (bv handbal/voetbal/hockey). Daarnaast hebben vrouwen een hogere kans om de voorstekruisband reconstructie opnieuw af te scheuren t.o.v. mannen. 

Nabehandeling

Voor een kruisband operatie is goede fysiotherapie erg belangrijk. Het is erg belangrijk dat een een therapeut kiest met veel ervaring met de revalidatie na een voorste kruisband reconstructie

Tijdens de opname begeleidt onze fysiotherapeut u met uw eerste oefeningen en adviseert hij u over de toegestane belasting van de knie. Daarna begeleidt uw eigen fysiotherapeut u. Bij ontslag krijgt u een verwijzing voor de fysiotherapie mee.

Autorijden

Autorijden mag weer als u zonder de leuningen te gebruiken de trap af kan lopen en controle over uw been heeft. Daarnaast moet u zonder krukken lopen

Werken

Wanneer u weer kunt werken verschilt per beroep. U kunt dit met uw bedrijfsarts bespreken.

Sport

Meestal kunt u uw sport na 7 tot 9 maanden weer hervatten. Dit wordt met u besproken tijdens de controle.


Te verwachten resultaat van de operatie

Een voorste kruisband reconstructie is een veilige en betrouwbare chirurgische ingreep. Het succespercentage van deze behandeling hoog. Het herstel van uw knie is afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, de kwaliteit van het kraakbeen, het soort ingreep en de mate waarin u zich aan alle adviezen heeft gehouden. Soms herstelt de knie langzaam, doordat de knie na de operatie tijdelijk dik en stijver wordt. Het buigen en strekken is dan moeilijker. Een enkele keer is een tweede operatie nodig om overmatig littekenweefsel in de knie te verwijderen. Na de operatie is het herstel meestal goed in te schatten. De gemiddelde herstel tijd is tussen de 9 en 12 maanden. De doel van de operatie is om de stabiliteit in de knie terug te geven. Het kan zijn dat u enige pijn klachten houd in de knie als gevolg van de reeds ontstane schade van het ongeluk waar bij de kruisband afscheurde


Pittsburgh, USA kruisband fellowship

Pittsburgh, fellowship

De voorstekruisband problemen heeft altijd mijn interesse gehad. Vandaar dat ik reeds in 2004  voor 6 maanden naar prof Freddie Fu, (kruisband Guru USA) Pitsburgh ben geweest om er alles van te leren. 

Complicaties

De kans op complicaties bij een voorste kruisband operatie is klein, 

Op deze foto ziet u de littekens 6 weken na een voorste kruisband operatie

Rontgen foto recht knie voor de operatie

Rontgen foto rechter knie na de kruisband operatie. Op de foto ziet u de 2 clips waar mee de kruisband vast gezet en opgespannen wordt.