Voorste kruisband letsel

Midden in het kniegewricht ligt de voorste kruisband. Deze voorkomt dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen naar voren schiet. De voorste kruisband geeft samen met de andere banden stabiliteit aan de knie.

Linker knie: In het fel geel de voorstekruisband

Oorzaak

Een scheur in de voorste kruisband komt meestal door een ongeluk of sportletsel. Vaak maakt de knie een extreme draaibeweging, terwijl de voet vaststaat op de grond. Het kan ook ontstaan bij krachtig overstrekken van de knie.

Vooral sporters die veel draai- en sprongbewegingen maken, (zoals bij voetbal, skiën, handbal of basketbal) lopen risico op een afgescheurde voorste kruisband. Kruisbandletsel ontstaat vaak als er geen contact is met anderen, dus als er geen tegenstanders in de buurt zijn.


Klachten

Het scheuren van de voorste kruisband voelt alsof er iets knapt in de knie. U heeft een instabiel gevoel in de knie en u kunt door uw knie zakken. Het komt het meest voor bij mensen tussen 15-35 jaar.

Vlak na het scheuren van de voorste kruisband is de knie vaak pijnlijk en dik. Het been is meestal minder goed belastbaar. Het lichamelijk onderzoek is dan niet goed uit te voeren. Hierdoor kan een behandelaar het letsel in eerste instantie over het hoofd zien. Het is aan te raden om de knie na een aantal dagen opnieuw te laten onderzoeken door de huisarts of een ervaren fysiotherapeut.


Het onderzoek

De orthopedisch chirurg stelt eerst vast of de voorste kruisband is gescheurd. Hij doet dit naar aanleiding van uw verhaal en uw klachten. Daarnaast gebruikt hij:

  • Lichamelijk onderzoek; o.a. specifieke kruisbandtesten.

  • Eventueel rontgen foto om een botbreuk uit te sluiten.

  • Eventueel een MRI-scan.

MRI van de knie

MRI beeld van een normale voorste kruisband

MRI beeld afgescheurde voorste kruisband

Behandeling

Voor extra informatie over de keuze van wel of niet opereren zie ook de Consultkaart Voorste Kruisbandletsel