Mediaal collateraal bandletsel (MCB)

Bij een verdraaiing van de knie kan de binnenband van de knie (mediaal collateraal band =MCL) oprekken/ afscheuren. De MCL loopt aan de binnenzijde van de knie van het bovenbeen naar onderbeen en overbrugt hierbij het kniegewricht.

De MCL voorkomt dat de knie in X-stand komt te staan en beschermt tegen te grote draaiingen in de knie. Een tijdige diagnose van dit letsel is belangrijk omdat de MCL volledig kan genezen bij vroegtijdige behandeling. Regelmatig komt hierbij begeleidend letsel voor zoals een meniscuslaesie of een voorste en/of achterste kruisbandscheur.


Men kan letsel aan de MCL in verschillende categorieƫn indelen:

  • Graad 1: oprekking van de MCL, geen instabiliteit.

  • Graad 2: deels inscheuring van de MCL, matige instabiliteit.

  • Graad 3: Volledige inscheuring van de MCL, volledige instabiliteit van de knie.

We stellen de diagnose van MCL-letsel op basis van anamnese en lichamelijk onderzoek. Zondig wordt er aanvullend een MRI gemaakt om ander letsel in de knie uit te sluiten.

Behandeling

Graad 1

Kan met rust vanzelf overgaan. Uiteraard dient u werkzaamheden en sportactiviteiten de eerste weken aan te passen.

Graad 2 en 3

Letsel met gradatie twee en drie moeten behandeld worden om te kunnen genezen. De diagnose moet binnen 2 weken gesteld worden en kan worden behandeld met een scharnierbrace voor 6 weken.


Scharnierbrace:

  • Deze brace dient 24 uur per dag te worden gedragen.

  • U kunt hiermee lopen, fietsen en bewegen omdat de brace scharniert.

Na 6 weken mag de brace af en wordt de stevigheid van de knie gecontroleerd met een knie-onderzoek op de polikliniek. Bij goed herstel kunt u daarna weer gaan sporten eventueel onder begeleiding van een fysiotherapeut.

Bij blijvende instabiliteit kan de MCL gereconstrueerd worden via een open operatie.


Scharnierbrace knie