Meniscus letsel

De knie is een scharniergewricht en bestaat uit drie botdelen:

  • het scheenbeen.

  • het dijbeen.

  • de knieschijf.

Midden in het kniegewricht liggen de voorste- en achterste kruisband. Deze voorkomen dat het onderbeen tijdens het lopen en het maken van draaibewegingen te ver naar voren of naar achteren schuift.

Tussen de botuiteinden, aan de binnen- en buitenkant van de knie zit de meniscus, een soort stootkussen. De binnen- en de buitenmeniscus vangen schokken op, zorgen ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt en geven de knie stabiliteit.


Beeld kijk operatie knie: normale meniscus

Beeld kijk operatie knie: scheur in de meniscus

Klachten

Mensen met een beschadigde meniscus klagen over:

  • Pijn of een klikkend gevoel in de knie.

  • Een dikke knie door vocht. Hierdoor lukt het niet meer om het been helemaal te strekken.

  • De knie kan op slot schieten.

Oorzaak

De binnen- en de buitenmeniscus staan bij veel bewegingen onder grote druk. Bij een draaibeweging tijdens sport of werk, of bij een ongeval kan de druk te groot worden (trauma). Hierdoor kan een scheur ontstaan van de meniscus.

De kans op een scheur is groter als een meniscus verouderd is. De meniscus bestaat namelijk uit elastisch kraakbeen. Bij het ouder worden neemt de kwaliteit daarvan af. Hierdoor is de meniscus minder elastisch en scheurt gemakkelijker. Een gescheurde meniscus door veroudering hoeft overigens geen klachten te geven.

Diagnose

Vaak is de diagnose op basis van uw verhaal en de klachten duidelijk. Echter soms is het nodig om aanvullend een MRI scan van de knie te maken. Hierop kan de meniscus, kraakbeen en kruisbanden goed beoordeeld worden.

MRI scanner

MRI scan v/d knie met een intacte binnen meniscus

MRI scan v/d knie met een scheur in de binnen meniscus

Spontane genezing

Een meniscusscheur kan spontaan genezen als de scheur in het goed doorbloede buitenste deel van de meniscus zit. Dit herstel duurt enkele maanden. Op jonge leeftijd verloopt deze genezing beter dan op oudere leeftijd.

Behandeling zonder operatie

Een scheur in de meniscus hoeft niet altijd geopereerd te worden. Fysiotherapie om de spieren te versterken is heel effectief. De scheur in de meniscus wordt hiermee niet verholpen, maar wel de klachten die u hierbij heeft. Boven de 50 zijn we tegenwoordig zeer terughoudend met opereren aangezien een deel van de klachten door slijtage komt. Zie ook de link: knie klachten 50+

Het is een optie om pijnstilling te slikken en een injectie in de knie te krijgen. (corticosteroĆÆden)