Slijtage van de knie

Artrose/slijtage van de knie kan verschillende oorzaken hebben:


  • De kraakbeenlaag op het gewricht slijt langzaam, waardoor het onderliggende bot gedeeltelijk vrij komt te liggen. Dit komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.

  • Een ontstekingsreactie van de knie (bv. reumatoïde artritis) kan het kraakbeen vernietigen, waardoor er slijtage van het kraakbeen optreedt.

  • Het verwijderen van een meniscus in het verleden.

  • Een ongeval (trauma) van de knie. Een breuk, bandletsel of een meniscusscheur kan artrose veroorzaken. Dit wordt posttraumatische artrose genoemd en kan jaren na het trauma alsnog optreden.


De website www.thuisarts.nl geeft hier ook informatie over. De video's hieronder, zijn ook zeer informatief.

Röntgen linkerknie zonder slijtage. Er is een grote ruimte tussen de bot delen. Dit is waar het kraakbeen zit.

Röntgen linkerknie. Forse slijtage aan de binnen en buitenkant van de knie. Bot op bot. er is geen ruimte meer waar het kraakbeen zat.

Röntgen linkerknie met forse slijtage. Geen ruimte meer tussen de bot delen van het boven- en onderbeen. Voornamelijk aan de buitenkant van de knie.

Behandelopties zonder operatie

Uw arts kan u een injectie in de knie geven:


Vaak geven we een injectie met kenacort (prednison) in de knie. Het middel begint vaak na 10-14 dagen te werken. Dit geeft meestal voor 3-4 maanden vermindering van klachten en doorbreekt de pijnspiraal.

Operatieve opties bij slijtage van de knie

Halve knie prothese

Totale knie prothese